Nytt ämne slår ut tumörens livvakt

Cancerceller skyddar sin arvsmassa på ett särskilt sätt. Detta utnyttjar svenska forskare för att döda cancercellerna, utan att skada de friska cellerna.

Publicerad
Cancercellens livvakt, enzymet MTH1, har blivit oskadliggjort av en liten molekyl.
Bild: Hans Grindal

Tumörer är listiga, föränderliga och snabbväxande. De utsöndrar fria radikaler som påverkar cancerns arvsmassa, får den att mutera så att den kan växa till en stor och dödlig tumör. Men fria radikaler som tillåts härja helt fritt angriper också delar av tumörens arvsmassa, dna, så att cancercellerna kan brytas sönder och dö. Cancerceller har därför utvecklat en mekanism som ser till att fria radikaler inte ger dödliga skador på deras eget dna. Ett slags livvakter i form av enzymet MTH1 städar bort och förintar skadade dna-bitar. Arvsmassan hålls då intakt och hindrar därmed cancercellerna från att trasa sönder sig själva.

Thomas Helleday och hans forskargrupp vid Karolinska institutet har kommit på ett sätt att inaktivera det för cancerceller livsviktiga enzymet MTH1.

– Det här enzymet är nödvändigt för alla cancersorter som vi än så länge har kunnat testa. Vi har med hjälp av kristallografi studerat hur små molekyler kan fästa på enzymet och avaktivera det, säger han.

Metoden liknar på ett sätt gamla, konventionella behandlingar som strålning och cellgifter, som också slår mot cancercellernas arvsmassa. Men den nya metoden skonar frisk vävnad, för friska celler producerar inte enzymet MTH1, eftersom de inte översvämmas av fria radikaler.

– Vi hoppas att det här kan bli en underhållsbehandling mot metastaserande tumörer eller kanske en botande behandling vid tidiga tumörer. Vi kanske inte kan bota cancern men vi kan avdöda den och se till att den inte fortsätter växa, säger Thomas Helleday.

Studien, som publicerats i Nature, har utförts som ett samarbete mellan sex svenska universitet, ett universitet i Österrike och ett i Storbritannien. 

Publicerad

Medicin & hälsa

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor