Träningskläder som håller koll på kroppen

Publicerad

1. Mobilen som nav Mobiltelefonen blir datacentralen som tar emot alla insamlade mätvärden trådlöst. Med olika appar kan träningspasset analyseras i efterhand för att se hur hjärtrytmen varierat, kaloriförbrukning, hastighet och så vidare.

2. En coach i lurarna Mobilen kan också ge direkt återkoppling i hörlurarna för hur du ska förbättra träningen, som instruktioner via syntetiskt tal eller som en ljudsignal som förändras efter hur effektiv din löpstil eller annan träning är. Eller kanske som ”känselsignaler” från inbyggda givare som vibrerar i olika rytm.

3. Strömförsörjning Tröjan drivs av ett batteri som exempelvis sys in i nacken där lappen brukar sitta. Det är möjligt att man i framtiden kan använda sig av energy harvesting i textila material, där man tar till vara energin från vibrationer.

4. Spring effektivare Rörelseförändringar mäts med accelerometrar, små, billiga chip som kan byggas in på flera ställen i plaggen. Till exempel för att analysera en individs löpstil och se om för mycket energi går åt för att röra kroppen uppåt och neråt när man springer.

5. Träna rätt muskel Elektromyografi, EMG, mäter hur musklerna aktiveras av nervsignaler. Invävda EMG-sensorer visar att rätt muskler verkligen tränas vid rehabilitering, till exempel efter en stroke.

6. Farthållare för intervallträning Sensorer som bygger på ledande fibrer kan ta upp flera olika elektriska signaler från kroppen. En enkel tillämpning är att mäta pulsen, en mer avancerad att ta EKG för att göra intervallträning effektivare. Tillsammans med data från mobilens gps kan man i efterhand se hur ansträngningen varierat under en träningsrunda. Kanske hade det gått att öka farten ännu mer i backarna.

7. EKG på djur En grupp teknologer vid Chalmers har utvecklat textila sensorer för hästar och andra djur. De kan vävas in i en vojlock, ett täcke eller en sadelgjord och registrerar bland annat EKG utan att djurets päls behöver rakas bort.

I förlängningen öppnas en möjlighet för att göra liknande mätningar på människor, utanpå de vanliga kläderna.


Bild: Johan Jarnestad

Kläder med inbyggda sensorer kan hjälpa dig att styrketräna effektivare, hitta bästa löpstilen och övervaka hjärtrytmen dygnet runt. Tekniken utvecklas nu av många forskargrupper och företag, i  Sverige bland annat vid Chalmers, Högskolan i Borås och KTH. Halvledarelektroniken gör det möjligt att tillverka små och billiga sensorchip som till exempel registerar rörelseförändringar. Andra sensorer bygger på ledande fibrer som vävs in i kläderna. Mätvärdena skickas trådlöst till din mobil, där de analyseras för att ge omedelbar feedback.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor