Kebnekaises sydtopp krymper alltjämt

Publicerad
Snö- och istäcket smälter på Sveriges högsta berg, Kebnekaises sydtopp.
Bild: IStock

Sveriges högsta berg är nu 2 097 meter, vilket är det lägsta på drygt 100 år. Kebnekaises snötäckta sydtopp smälte under årets varma sommar – när den mättes i slutet på augusti i år var den bara 70 centimeter högre än nordtoppen.

Under de senaste 15 åren har sydtoppens höjd minskat med i snitt en meter per år, så nästa år blir kanske nordtoppen högst. Det är i så fall första gången på minst 1 000 år. Nordtoppen består av fast berg, men är betydligt svårare att nå än sydtoppen, som är täckt med en cirka 40 meter tjock glaciär och ett lager snö.

Varje sommar smälter en del av isen och snön, och mätningarna före vintersäsongen har gjorts ända sedan 1902. Då var sydtoppen 2 121 meter över havet, i år var den 2097,5 meter.

Publicerad

Miljö & klimat

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor