Fimpa i sömnen med hjälp av rutten fisk

Suget efter cigaretter minskar hos rökare som andas in rök tillsammans med en vidrig stank medan de sover.

Publicerad
Med doft av trimetylamin, dimetylamin och ammoniak.
Bild: iStock

Elstötar, oljud och äckliga smaker i kombination med tobaksrök i vaket tillstånd har inte visat sig hjälpa rökare att fimpa. Men under sömnen verkar hjärnan vara mottaglig för att koppla samman lasten med känslan av obehag.

Israeliska forskare utsatte 66 rökare för tobaksrök tillsammans med lukten av rutten fisk eller ruttna ägg vid upprepade tillfällen under en enda natt. Bäst effekt hade behandlingen om dofterna kom under den relativt ytliga sömnen som kallas stadium 2.

– Den följande veckan rökte de ungefär 30 procent mindre, säger Anat Arzi, neurobiolog vid Weizmanninstitutet i Rehovot, Israel.

Motsvarande behandling i vaket tillstånd hade ingen effekt alls. Det hade inte heller enbart tobaksrök eller rutten fisk i sömnen. Ingen av försökspersonerna kunde minnas nattens lukter när de vaknade.

För att lägga ord eller meningar på minnet måste man vara vaken, men sedan några år tillbaka är det känt att hjärnan kan koppla samman toner och dofter i sömnen. De nya resultaten, som nyligen presenterades vid en konferens om hjärnforskning i USA:s huvudstad Washington DC, visar att dofter under sömnen även kan påverka beteendet i vaket tillstånd.

Publicerad

Medicin & hälsa

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor