Lathund till originella matteskämt

Text Nils Otto
Publicerad

Att kreatörerna bakom The Simpsons är pålästa råder det inget tvivel om. En stor del av populariteten bygger på seriens överflöd av referenser till filmer, musik, litteratur och historiska händelser. Mer oväntat är all matematik som finns i den. Flera av manusförfattarna har avancerade matematikkunskaper och ägnar mycket arbete åt att smyga in skämt om perfekta tal, Fermats gåta och jakten på pi-talets decimaler.

I Räkna med Simpsons! visar vetenskapsjournalisten Simon Singh upp några av dessa lustigheter, förklarar det roliga och fördjupar sig i respektive ämne. Men när det gäller skämt försvinner ofta komiken när poängen förklaras (den som inte tror mig kan testa att förklara sina egna vitsar för vänner och bekanta). Följaktligen fnissar jag inte åt alla exempel i boken. Men jag får hjälp att förstå både den imponerande detaljrikedomen i serien, och matematiken som använts i den.

När jag slår ihop boken är jag sugen på två saker: att läsa mer om narcissistiska tal – och se om The Simpsons.

Räkna med Simpsons!

Simon Singh
Leopard förlag

Text Nils Otto
Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor