Skräck och kyla sätter fart på kroppen

Varför darrar man både när man fryser och när man är rädd?

/Ilon

Publicerad

Bild: iStock

Det är vårt nervsystem som gör att vi börjar darra och det kan finnas många orsaker till det. När vi fryser, drar hudkärlen ihop sig och receptorer i huden skickar signaler till hjärnans termostat, hypothalamus, som ser till att muskelaktiviteten höjs så att vi börjar huttra. Musklerna arbetar då med att dra ihop sig och sträcka ut sig många gånger i sekunden, vilket alstrar värme.

När man blir rädd aktiveras också kroppsmuskulaturen. Det finns ett område i hjärnan, amygdala, som aktiveras vid farliga situationer och ser till att vi blir alerta för att snabbt kunna sätta oss i säkerhet. Då ökar genomströmningen av blod i stora muskelgrupper och vi kan börja darra på ett liknande sätt som när vi fryser. Men i det här fallet har darrningarna ingen särskild funktion, utan är en bieffekt av att musklerna aktiveras.

/Tomas Furmark, professor i psykologi, Uppsala universitet

Publicerad

Medicin & hälsa

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor