Mobilen kan avslöja hiv på 15 minuter

Publicerad
Tryck på knappen Då bildas ett vacuum, så att blodprovet blandas med reagenserna. Eftersom det inte krävs någon elektrisk pump är metoden energisnål.
Bild: NIBSC / Spl

Nu finns ett mobiltillbehör som klarar av att göra hiv-tester – och leverera svar inom 15 minuter. Tillsatsen fungerar som ett laboratorium i mikroskala och tekniken bygger på antikroppar som känner igen sjukdomsproteiner, så kallad ELISA (enzyme-linked immunosorbent assay). Det enda som behövs är en droppe blod. Reagenserna finns färdiga i plastkassetter, som slängs efter användning.

Tillsatsen drivs av mobilens eget batteri, vilket gör metoden lätt och billig att använda. Dataöverföringen sker via hörlursuttaget till en app i telefonen. Mobiltillsatsen har utvecklats vid Columbia university i USA och har använts på fältsjukhus i Rwanda.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor