Roboten på operan

Kan en robot förstå känslor? Det vill forskare i Berlin ta reda på genom att låta humanoiden Myon spela med i en opera.

Publicerad
Forskaren Stefan Bethge hjälper humanoiden Myon att öva balansförmågan.

I Tysklands huvudstad Berlin pågår just nu ett projekt som ska ta forskningen om människoliknande robotar till en ny nivå. I ett samarbete mellan Beuth Hochschule für Technik Berlin och ett av Berlins operahus spelar humanoiden Myon med i pjäsen My square lady. Syftet är att undersöka i vilken utsträckning som artificiell intelligens kan förstå känslor och själv lära sig nya förmågor – ett område där opera har visat sig vara ett passande verktyg.

– På repetitionerna har vi situationer som aldrig skulle uppstå i labbet. Med sång, musik och stora öppna ytor kan vi både upptäcka och korrigera problem på ett naturligt sätt, säger Manfred Hild, professor vid högskolans avdelning för neurorobotik.

Tillsammans med sitt team har han under sex års tid utvecklat den 1,25 meter höga Myon.

Roboten har repeterat tillsammans med ensemblen från Komische Oper i två år för att lära sig att förstå inte bara ljud, utan även stämning och takt. Den senaste tiden har roboten även börjat sjunga med i musiken.

– De största svårigheterna för Myon är saker som för oss människor är självklara. Till exempel att känna igen ansikten eller att höra varifrån ett ljud kommer, säger Manfred Hild.

Till sin hjälp har Myon över 200 sensorer som registrerar kraft, rörelse, bilder och ljud. Allt sparas på ett minneskort. Men minnet är begränsat och Myon måste själv avgöra vad som ska sparas. När roboten sätts i vila ordnas minnet, precis som hos människor under sömn.

Exakt vad Myon har lärt sig och till slut kommer att göra på scenen är än så länge oklart, vilket också är tanken med projektet. Föreställningen My square lady har premiär den 21 juni. Då kommer svaret.

Den tyska humanoiden Myon

  • Uppbyggd av sex separata delar som kan agera oberoende av varandra och lösa uppgifter på nya sätt om någon del slutar fungera.
  • Vikt 16 kilo.
  • Längd 1,25 meter.
  • Utvecklad sedan 2009 vid Beuth Hochschule für Technik Berlin.
Publicerad

Teknik

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor