Kliv in i AI-världen

Publicerad

Johan Falk.
Bild:
Privat

Det finns två skäl att läsa boken AI för nybörjare nu på direkten. För det första är den välskriven och pedagogisk i en angelägen fråga. För det andra kommer den på vissa punkter att vara förlegad redan om ett halvår eller ett år.

Begreppet artificiell intelligens har en lång historia. Genom åren har data­ingenjörer och forskare använt det om vitt skilda tekniker. Det folkliga genombrottet kom i november 2022 när det amerikanska företaget Open AI lanserade Chat GTP. Tjänsten och dess många efterföljare har en förbluffande språkförmåga.

Det bästa sättet att börja lära sig om chatbottar och modern AI är att testa själv, skriver Johan Falk (som under slutet av 00-talet var teknikredaktör på Forskning & Framsteg). Han be­skriver för- och nackdelar hos olika AI-verktyg, inklusive månadskostnader och accepterade textlängder. Denna information kommer snart att vara lika överspelad som forntida webbläsare med namn som Mosaic och Netscape. Men än så länge är den en utmärkt guide för nybörjare i den artificiella intelligensens svindlande värld.

Johan Falks bok är gedigen folk­bildning. Förhoppningsvis uppdaterar han manuset i nya upplagor när det blir nödvändigt – om inte en AI bestämmer sig för att göra det jobbet.

AI för nybörjare

Johan Falk
Natur & Kultur

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

10 tidningsnummer om året och dagliga nyheter på fof.se med kunskap baserad på vetenskap.

Beställ idag
Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor