Kbt hjälper mot kronisk sömnlöshet

Det går utmärkt att förbättra sin sömn utan vare sig mediciner eller skadliga biverkningar. Det visar  en sammanställning av den senaste forskningen.

Publicerad
Behandlingen löser sömnlöshetens grundproblem, enligt forskarna.
Bild: iStock

Drygt var tionde vuxen svensk sover så dåligt att det blir ett problem även på dagtid. Den i särklass vanligaste behandlingen är läkemedel – som kan orsaka tillvänjning, beroende och biverkningar av olika slag.

Ett betydligt bättre förstahandsalternativ är så kallad kognitiv beteendeterapi (kbt). Den slutsatsen drar forskare i Australien som har sammanställt resultat från tjugo välgjorda studier, där i övrigt friska personer med kronisk sömnlöshet fick kbt. Behandlingen gick bland annat ut på att bryta tankemönster som kretsar kring katastrofala följder av sömnbrist.

Efter behandlingen somnade de nästan 20 minuter snabbare. Den vakna tiden under natten minskade med en halvtimme, och andelen av all tid i sängen som de faktiskt sov ökade med tio procent. Förbättringen var långvarig och behandlingen hade inga som helst negativa biverkningar, enligt en rapport i tidskriften Annals of Internal Medicine.

– Tyvärr används kbt alltför lite i vården, säger Torbjörn Åkerstedt, sömnforskare och professor i psykologi på Karolinska institutet i Solna.

Det beror främst på att de utbildade terapeuterna är för få. Priset för terapin behöver dock inte vara något problem. En analys från Statens beredning för medicinsk och social utvärdering tyder på att kbt är ett kostnadseffektivt alternativ till sömnpiller på lång sikt. Dessutom kan helt eller delvis nätbaserade varianter av kbt göra behandlingen billigare.

Publicerad

Medicin & hälsa

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor