IR-kamera avslöjar öroninflammation

Publicerad
 I dag används ofta otoskop för att undersöka örat. 
Bild: Istock

I Sverige insjuknar cirka 200 000 personer varje år i öroninflammation. Behandling med antibiotika är vanligt, även om reglerna för det är striktare i Sverige än på många andra håll i världen. Många medicineras dock i onödan, på grund av svårigheter att ställa rätt diagnos.

För att minska antibiotikaanvändningen har forskare vid amerikanska teknikuniversitetet MIT tagit fram ett nytt instrument för diagnos av öroninflammation. Instrumentet bygger på teknik som ursprungligen utvecklats inom rymdindustrin och som blivit vanlig i mobiltelefoner och även används i självkörande bilar. En pytteliten IR-kamera (känslig för kortvågig värmestrålning) förs in i örat och avslöjar då ansamlingar av vätska bakom trumhinnan – ett tydligt tecken på öroninflammation. Bilden av hur det ser ut i örat visas på läkarens bildskärm. Bilden blir tydligare än med de otoskop som läkare använder för att titta in i örat.

Det finns andra instrument som kan göra noggranna analyser av innerörat, men de är fortfarande förhållandevis dyra och används sällan. Syftet med det nya IR-instrumentet är att det ska vara enkelt att hantera och ha ett konkurrenskraftigt pris.

– Prestandan hos IR-kameror har ökat rejält under de senaste fem åren medan priset har minskat avsevärt, och vi tror att den trenden kommer att fortsätta, säger Jessica Carr, doktorand på MIT, som arbetar med att utveckla instrumentet.

Hittills har IR-instrumentet endast provats i liten skala, men ska nu testas kliniskt vid barnsjukhuset i Connecticut. 

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor