Friheten på nätet fortsätter att minska

För sjätte året i rad minskar friheten på internet. Två tredjedelar av världens internetanvändare lever nu med nätcensur, visar en ny rapport.

Publicerad
Länder med fritt internet är gröna medan de gula har delvis fritt internet och de blå ej fritt. Grå färg, däribland Sverige, betyder att landet inte ingår i kartläggningen.
Bild: Freedom House

Internet blir allt mindre fritt. Två av tre internetanvändare i världen lever i länder där kritik mot ledare och militär möts med censur, enligt en ny rapport från Freedom house, en amerikansk organisation grundad 1941 som arbetar med demokratifrågor.

Det är sjätte året i rad som friheten på internet minskar visar undersökningen, som omfattar 65 länder och 88 procent av världens internetanvändare. Kina rankas som det minst fria landet på nätet följt av Syrien och Iran. Nordkorea är inte med bland de undersökta länderna.

De största försämringarna sedan 2012 har skett i Ukraina, Venezuela, Turkiet, Ryssland och Etiopien. Turkiet beskrivs i år för första gången som ”inte fritt”, efter att tidigare betraktats som ”delvis fritt”.

Under flera år har censuren ökat på sociala nätverk som Facebook och Twitter. I 38 av de 65 länderna har personer arresterats på grund av inlägg på sociala medier.

En ny trend är att meddelandetjänster som Whatsapp och Telegram allt oftare begränsas eller stängs av helt. Mest drabbad är Whatsapp, som har begränsats i tolv länder det senaste året.

– Jag är tyvärr inte förvånad, säger Tobias Pulls på Karlstads universitet.

Estland och Island i frihetstoppen Länderna är rangordnade utifrån ett index där 0 innebär störst frihet på internet och 100 minst frihet. Kina ligger i botten för andra året i rad. Nordkorea är inte med i kartläggningen.

I sin forskning arbetar han bland annat med att utveckla anonymitetsnätverket Tor, ett verktyg som skyddar internetanvändare mot övervakning och gör det möjligt att komma runt nätcensur (se Svenskt bistånd hjälper hackare att lura nätcensuren, F&F 9/2012).

När ett land skärper censuren syns det ofta i Tor-trafiken.

– Vi har till exempel sett en tydlig spik i trafiken i Turkiet på grund av situationen där, säger Tobias Pulls.

I Kina finns ett antal tusen Tor-användare, även om de kinesiska myndigheterna gör mycket för att stoppa Tor och andra anonymitetstjänster.

– Det är en katt-och-råtta-lek. Det finns många tekniska motdrag, till exempel att göra det svårt att blockera Tor, utan att samtidigt ställa till skada för det kinesiska näringslivet, säger Tobias Pulls.

Chattprogram i mobilen som Whatsapp är svåra att koppla till Tor-nätverket. I stället utvecklas det nya appar för snabb och anonym kommunikation. Ett exempel är programvaran Ricochet.

 

Publicerad

Teknik

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor