Nyckelpigans hemlighet avslöjad

Publicerad

Det tar bara 0,1 sekunder för nyckelpigan att öppna sina prickiga täckvingar och fälla ut flygvingarna. Att sedan vika ihop allt igen tar ett par sekunder. Japanska forskare har studerat förloppet i detalj, för att ta reda på hur de tunna vingarna kan vara både vikbara och så stabila. De såg att vingarna spänns ut av lister som påminner om rullbara måttband av stål, med längsgående veck som gör dem styva. Små strukturer på täckvingarnas insida ”knäcker”sedan vecken, så att listerna kan vikas och läggas till rätta. Forskarna hoppas att upptäckten ska leda till nya sätt att utforma allt från paraplyer till solpaneler på satelliter.

Origami i litet format

Forskarna skapade ett kikhål genom att byta en del av täckvingen mot genomskinlig plast. Sedan kunde de filma hur flygvingarna fälls ihop. Forskarna jämför proceduren med avancerad origami.

Publicerad

Miljö & klimat

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor