Den nya kocken är en 3D-skrivare

Genom att skriva ut måltiderna med en 3D-skrivare kan menyn skräddarsys utifrån patienternas individuella behov. Snart ska tekniken testas på Ålborgs universitetssjukhus i Danmark.

Publicerad
Mia Fiilsøe Falkeborg vid Teknologisk institut i Århus leder projektet med målet att skriva ut individanpassade måltider för sjukhuspatienter.
Bild: Teknologisk Institut

Maten från sjukhusens storkök passar inte alla patienter. Vissa har svårt att svälja medan andra har dålig aptit eller specifika behov av näringsämnen, vitaminer och mineraler.

Ett nytt danskt forskningsprojekt utvecklar därför en 3D-skrivare som kan skriva ut individanpassade måltider.

– Varje patient kan få mat med rätt näringsinnehåll, smak och konsistens. Viktigt är också att den är god, säger projektledaren Mia Fiilsøe Falkeborg vid Teknologisk institut i Århus.

Förutom en avancerad printer för måltider ska forskarna utveckla nya ingredienser. Dessutom måste de fundera över hur och var maten ska lagras, samt hygienen kring utskrifterna.

Tekniken ska testas på Ålborgs universitetssjukhus för patienter som har svårt att svälja vanlig mat och därmed riskerar att bli undernärda. Genom blodprov kan läkarna se vilka vitaminer och mineraler patienten behöver och på så vis komplettera den medicinska behandlingen med individanpassad mat.

Morotspuré ur 3d-skrivaren.


Bild: Teknologisk Institut

Teknologiskt institut har börjat experimentera med att skriva ut morotspuré i olika mönster från en 3D-skrivare avsedd för plast. Den nya, mer avancerade skrivaren för sjukhusbruk kommer att kunna skriva ut flera ingredienser samtidigt och även mixa, värma och kyla maten.

Projektet kommer att pågår i fyra år och har en budget på 20 miljoner danska kronor. Förutom Teknologiskt institut och Ålborgs universitetssjukhus deltar universiteten i Århus och Köpenhamn, samt flera företag.

Utskrifter redan på menyn

Att skriva ut mat har testats på flera håll tidigare, till exempel av amerikanska rymdstyrelsen Nasa och det svenska forskningsinstitutet Rise, som forskar kring personligt anpassad mat för äldre – samt hälsosamma snacks. Dessutom finns det redan i dag 3D-skrivare för choklad på marknaden.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor