Kan man bygga en kompass i hjärnan?

Jag skulle vilja känna väderstrecken i hjärnan precis som en del djurarter. Tänker att ett kompassimplantat inte borde vara svårare att skapa än de implantat för hörselskadade som ju funnits länge. Vilken utveckling sker på det här området?

/Mårten 

Publicerad
Skulle vi ha glädje av ett artificiellt sinne för väderstreck?
Bild: ISTOCK

Det var en intressant fråga. Så vitt jag känner till och kunnat hitta i forskningslitteraturen pågår inte någon vetenskaplig utveckling kring just kompassimplantat, men det pågår mycket annan forskning inom bioelektronik. Forskare har bland annat implanterat elektriska kretsar på nerver, neural interfaces, för att kunna ta emot information eller stimulera nerverna och på detta sätt till exempel styra en robotarm eller pekare på en datorskärm. Även små datorchip som kommunicerar med radiovågor har implanterats under huden och kan användas för att exempelvis öppna dörrar eller lagra din SJ-biljett.

Mycket utveckling sker också av så kallade kroppsnätverk, där man bär olika sensorer på kroppen, som till exempel mäter hjärtslag eller olika biomarkörer. Dessa kopplas ihop med varandra och kommunicerar med omvärlden via en smart mobil eller direkt via nätet. Mjuka, töjbara sensorer med tillhörande elektronik och batterier kan integreras i kläder, fästas på huden som plåster eller injiceras i huden som en tatuering. Data från dessa kan till exempel skickas direkt till läkare för analys av hälsotillstånd.

Vad gäller just kompass finns det så kallade body hackers som har monterat en enkel kompass på bröstkorgen med piercing. När kroppen pekar mot norr vibrerar kompassen. På detta sätt kan personen känna väderstrecket i bröstbenet.

/Edwin Jager, forskare i tillämpad fysik, Linköpings universitet

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor