”Lucy föll från ett träd och dog”

Förmänniskan Lucy slog ihjäl sig när hon föll från ett träd, enligt forskare i USA. Men utredningen av det 3,18 miljoner år gamla dödsfallet är omstridd.

Publicerad
Ett rekordgammalt dödsfall har fått sin förklaring, enligt forskare som studerat 3.18 miljoner år gamla fossil.
Bild: Cicero Moraes/Wikimedia

Lucys högra axelled bär spår av att ha blivit ihoptryckt. Liknande skador är vanliga hos människor som ramlar och tar emot sig med armarna.

Detta – tillsammans med benbrott i höger ankel, bäckenet, vänster knä och flera andra ben – vittnar om att Lucy dog av att falla cirka 14 meter från ett träd. Det menar forskare vid University of Texas i USA som undersökt hennes fossil med datortomografi. Troligen slog hon i backen med en hastighet av cirka 60 kilometer i timmen och dog direkt, rapporterar forskarna i Nature.

Torbjörn Ahlström, professor i historisk osteologi vid Lunds universitet, har tagit del av studien.

– Jag är inte övertygad. Det är extremt svårt att avgöra om skador i fossilt material har uppstått i samband med ett dödsfall eller långt senare, säger han.

Lucy, världens mest berömda förmänniska, tillhör arten Australopithecus afarensis. Fossila lämningar motsvarande 40 procent av hennes skelett upptäcktes i Etiopien år 1974. Sedan dess har hon ofta blivit indragen i debatten om våra tidiga förfäders livsstil: Rörde de sig emellanåt i trädkronorna, eller höll de sig enbart på marken?

De amerikanska forskarna tror att Lucy och hennes artfränder trivdes i båda miljöerna – men att anpassningar till att promenera på marken försämrade förmågan att klättra, vilket ökade risken för att ramla ner.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor