Fritt fram för falska filmer

Med hjälp av artificiell intelligens har det blivit lättare att byta ut ansikten i videofilmer. Allt som krävs är en app. Tekniken kan bli ännu ett effektivt verktyg för att skapa falska nyheter.

Publicerad
En intervju med Nicolas Cage i Saturday night live har manipulerats så att han dubblerar sig själv.

Fakeapp heter en ny app som används för att byta ut personer i en video. På internet finns flera exempel på filmklipp där skådespelaren Nicolas Cage bytt plats med den ursprungliga rollinnehavaren. En kul lek kan man tycka, men appen visar samtidigt hur enkelt det har blivit att manipulera film.

– Detta har varit möjligt att göra ganska länge, för den med kunskaper eller pengar. Det nya är att nästan vem som helst nu kan göra det utan större kunskap, till nästan ingen kostnad och på kort tid, säger Erik Fransén, professor i datalogi på Kungliga tekniska högskolan i Stockholm.

För att skapa en falsk film behövs originalfilmen och en mängd bilder på personen som ska ta plats i den. Med hjälp av djupinlärning, en kraftfull AI-teknik, anpassas det nya ansiktet till filmen så att det smälter in.

Resultatet blir inte helt hundraprocentigt, men i takt med bättre programvaror kommer det att bli allt svårare att se skillnad på vad som är äkta och vad som är falskt. Tekniken har redan använts för att klippa in kändisar i porrfilmer. Den kan också bli ett nytt verktyg för att skapa falska nyheter.

Thomas Nygren, docent i historia och forskare inom digital källkritik vid Uppsala universitet, säger att bilder alltid varit tacksamma att manipulera.

– Bilder har en stark, övertygande dimension och ju snyggare förfalskningar, desto svårare är det för oss som individer att förhålla oss kritiskt.

Rådet är att alltid kolla upp källan. Finns filmen på trovärdiga nyhetssidor? Är det sannolikt att filmen är äkta?

Parallellt med datorprogram som skapar falska filmer utvecklas också program som kan avslöja dem. Det har redan rapporterats om verktyg, också byggda på AI, som letar efter små misspassningar eller helt enkelt jämför en misstänkt film med originalet.

 

 

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor