Naturliga algoritmer

”Kasta in oförutsägbarhet i ett tekniskt problem och du kommer att märka att naturliga algoritmer, som styr till exempel myror och bin, kan vara bättre anpassade än klassiska lösningar.” 

Publicerad

Bild: Istock

Craig Tovey, matematiker och forskningsledare vid Centrum för biologiskt inspirerad teknik vid Georgia institute of technology i USA, föreläste om för- och nackdelar med att härma naturens lösningar på olika typer av optimeringsproblem när AAAS hade sin årliga vetenskapskonferens. För några år sedan skapade han ”bi-algoritmen”, som baserat på hur honungsbin sprider ut sig för att samla nektar löste problemet med att fördela en ojämn internettrafik till olika servrar. Hans slutsats är att naturliga algoritmer är överlägsna för att lösa problem med varierande flöden. Men när alla data i systemet är kända är traditionella matematiska modeller bäst. 

 

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor