Världens första provrörsbarn fyller 40 år

Över sju miljoner människor runt om i världen har kommit till efter en provrörsbefruktning. Äldst av alla är brittiska Louise Brown, som fyller 40 år den 25 juli.

Publicerad
Louise Brown visar den inkubator där hennes embryo började utvecklas för 40 år sedan, på Bourne clinic i Cambridgeshire.
Bild: Chris Radburn/TT

Den som accepterar provrörsbefruktning måste också vara redo att acceptera barnamord, eftersom barnen riskerar att bli så missbildade. Det sa Nobelpristagaren James Watson, en av dna-spiralens upptäckare, inför det första mänskliga försöket med in vitro-fertilisering (IVF) för mer än 40 år sedan. Lyckligtvis hade han fel. Louise Brown föddes fullt frisk, 2,6 kilo tung och efterlängtad.

Sveriges första IVF-barn föddes i Göteborg 1982, och sedan dess har ungefär 75000 barn i Sverige kommit till genom metoden. I svenska register finns mängder av data om deras hälsa. Statistiken visar att de föds med något fler komplikationer än andra, främst på grund av att IVF oftare leder till tvillinggraviditeter. Men med förfinade metoder har andelen minskat med tiden.

Dessutom har IVF-barn ofta äldre föräldrar med någon form av hälsoproblem, som är anledningen till att de är infertila. Genom att räkna bort sådana faktorer kan man ta reda på vilka risker som är kopplade till IVF-tekniken i sig.

– Då ser man fortfarande 67 procents ökning för extremt tidig födsel, säger Karin Källén, professor i reproduktionsepidemiologi vid Lunds universitet och utredare på Socialstyrelsen.

I övrigt ser riskerna ut som vid vilken graviditet som helst, möjligen med undantag för ett fåtal extremt sällsynta missbildningar, tillägger hon.

Publicerad

Medicin & hälsa

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor