Nyupptäckt planet vid en grannstjärna

En kall superjord är den näst närmaste kända planeten utanför solsystemet.

Publicerad
Så här ogästvänligt kan det tänkas se ut på den planet som forskare har hittat vid Barnards stjärna, en av solens närmaste grannar.
Bild: ESO / M. Kornmesser

Astronomer har upptäckt en planet som kretsar kring Barnards stjärna, bara sex ljusår från solen, i stjärnbilden Ormbäraren. Eftersom stjärnan befinner sig så nära har forskare länge försökt hitta tecken på att den har planeter.

Med hjälp av mätningar tagna under 20 år har ett stort internationellt forskarlag nu lyckats se att stjärnan har en vickande rörelse, som avslöjar att en planet kretsar kring den.

Planeten tycks vara minst 3,2 gånger så tung som jorden. Planeter som är tyngre än jorden men mindre än solsystemets isjättar Uranus och Neptunus brukar kallas superjordar.

Den nyupptäckta planeten kretsar kring sin sol på 40 procent av det avstånd som jorden har till solen. Eftersom Barnards stjärna är en ljussvag röd dvärg är det mycket kallt på planeten, trots att den kretsar så nära sin sol, och miljön är troligen inte särskilt fördelaktig för liv.

Den allra närmaste grannplaneten utanför solsystemet är Proxima b som vi berättade om i F&F 9/2016, på 4,2 ljusårs avstånd. Planeten vid Barnards stjärna är alltså nu den näst närmaste kända planeten utanför vårt solsystem.

Se också forskningsprojektet, som heter Red Dots.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor