Bonobohonor föredrar sex med andra honor

Samkönat sex mellan bonobohonor verkar stärka de social banden och öka viljan att ta hand om varandra. 

Publicerad

Samkönat sex mellan bonobohonor ökar vänlig social interaktion.
Image: Zanna Clay, Lola ya Bonobo Sanctuary

Tillsammans med chimpanserna hör bonoboerna till människans närmaste släktingar. De har gjort sig kända som ”hippie-apor” för sitt fridfulla leverne, delad dominans mellan könen och promiskuösa sexuella vanor. Bland annat använder de sex för att lösa och förebygga konflikter. Nu har amerikanska forskare sett att bonobohonor föredrar sex med andra honor om de behöver välja.

Efter att ha gnidit sina könsdelar mot varandra hade honorna också högre halt av lyckohormonet oxytocin och var mer benägna att vara nära varandra eller försvara varandra, jämfört med par av olika kön. Sex mellan bonobohonor ger alltså många sociala fördelar men forskarna har ännu ingen förklaring till varför hannar inte lika ofta har sex med andra hannar.

F&F söker en redaktör

Jobba på Forskning & Framsteg

Vi söker en redaktör för Tiktok, Youtube och Instagram.

Läs mer här!

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

10 nummer om året och dagliga nyheter på webben med vetenskapligt grundad kunskap.

Beställ idag
Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor