Bonobohonor föredrar sex med andra honor

Samkönat sex mellan bonobohonor verkar stärka de social banden och öka viljan att ta hand om varandra. 

Publicerad
Samkönat sex mellan bonobohonor ökar vänlig social interaktion.
Bild: Zanna Clay, Lola ya Bonobo Sanctuary

Tillsammans med chimpanserna hör bonoboerna till människans närmaste släktingar. De har gjort sig kända som ”hippie-apor” för sitt fridfulla leverne, delad dominans mellan könen och promiskuösa sexuella vanor. Bland annat använder de sex för att lösa och förebygga konflikter. Nu har amerikanska forskare sett att bonobohonor föredrar sex med andra honor om de behöver välja.

Efter att ha gnidit sina könsdelar mot varandra hade honorna också högre halt av lyckohormonet oxytocin och var mer benägna att vara nära varandra eller försvara varandra, jämfört med par av olika kön. Sex mellan bonobohonor ger alltså många sociala fördelar men forskarna har ännu ingen förklaring till varför hannar inte lika ofta har sex med andra hannar.

Läs hela artikeln: The cooperative sex: Sexual interactions among female bonobos are linked to increases in oxytocin, proximity and coalitions

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor