Med 6G blir världen hyperuppkopplad

Medan de första 5G-näten håller på att rullas ut runt om i världen jobbar forskare redan på nästa generations mobiltelefoni – 6G.

Publicerad
Matti Latva-aho leder 6G Flagship, ett forskningscentrum för nästa generations mobiltelefoni vid universitetet i Uleåborg.
Bild: Mikko Törmänen

– 6G kommer att bli en större förändring än övergången till 5G, säger Matti Latva-aho, professor vid universitet i Uleåborg, där han leder ”6G Flagship”, världens första forskningscentrum för framtidens mobiltelefoni.

Satsningen engagerar 300 forskare och startade förra våren. Programmet ska pågå i åtta år och har en budget på motsvarande 2,5 miljarder kronor.

Ambitionen med 5G-näten, som nu börjar tas i bruk, är att de ska klara tusen gånger mer datatrafik än 4G, ha högre datahastigheter och kunna koppla upp 50 miljarder prylar.

Mobilnäten ska klara 1 terabit per sekund

Med framtidens 6G skruvas både kapaciteten och hastigheten upp ytterligare. För första gången ska mobilnäten klara 1 terabit per sekund och kunna kommunicera på frekvenser i teraherz-bandet. Det möjliggör helt nya tjänster som 3D-kameror, som kan användas till exempel av självkörande bilar för att skanna av omgivningen. Det kommer dock att kräva att forskarna utvecklar nya material, elektronik och antenner.

– Det är några av de saker vi arbetar med, säger Matti Latva-aho.

I sin första rapport, som nyligen publicerats, skissar 6G-forskarna på en bild av framtidens mobila tjänster. Världen blir ”hyperuppkopplad”. Visionen är att de smarta trådlösa tjänsterna följer oss överallt och anpassar sig efter varje situation.

Om det ska bli verklighet krävs inte bara snabbare mobiluppkoppling. Den trådlösa kommunikationen måste även vara både säker och effektiv. Det sistnämnda blir ett allt viktigare krav med tanke på hur mycket energi som förbrukas i de stora datacenter som surrar i bakgrunden av alla nya smarta tjänster med AI.

– Genom att optimera varje app och flytta beräkningarna närmare användaren kan vi öka effektiviten, säger Matti Latva-aho.

Prata med hologram

Eftersom det brukar ta ungefär tio år mellan teknikskiftena i mobilindustrin, och 5G precis nått marknaden, så lär det dröja till 2030 innan vi konsumenter kan köpa en 6G-mobil. Telefonerna kommer då att se annorlunda ut än idag, och delvis ha ersatts med andra sätt att kommunicera. Inomhus tror Matti Latva-aho att telefonen ersätts med till exempel smarta skärmar. Personer vi vill prata med kan dyka upp i rummet som hologram, det vill säga virtuella tredimensionella kopior.

Utomhus kanske vi bär glasögon med inbyggd skärm där vi ser både verkligheten och den information vi behöver där vi befinner oss.

De mobila tjänsterna kommer inte längre att bara erbjudas av mobiloperatörer, utan också av många andra företag.

– Det blir kanske den största förändringen jämfört med i dag, säger Matti Latva-aho.

Hologram

Prinsessan Leia i Star Wars som hologram.
Bild: Wikimedia

År 2030 beräknas nästa generations mobiltelefoni 6G vara i bruk. En möjlighet är att mötas genom hologram, virtuella 3D-kopior.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor