Vackert och skrämmande om väder

Publicerad

Denna vackra fotobok ger exempel på olika väderfenomen, i deras mest extrema former. Några av dem är bara vackra, som bilderna på ovanliga molnformationer. Andra är fascinerande, med rekordboksliknande fakta som de största vågorna, de mest dramatiska temperaturändringarna! (57 grader från ena dagen till nästa, det är imponerande.) Men detta är också en bok om skrämmande och dödliga oväder: om stormar och översvämningar, hetta och torka.

Boken inleds med en kort väderskola och avslutas med en diskussion om framtidens väder. De korta texterna vid varje bild ger också mängder av spännande information för den som intresserar sig för hur vår planet fungerar.

Martin Hedberg är meteorolog, och sticker inte under stol med att vi ska förvänta oss mer extremväder framöver. Det blir inte ens fråga om något nytt normalläge, eftersom klimatförändringarna inte visar några tecken på att stabiliseras. Det är en drastisk skillnad mot det relativt konstanta klimat som har gjort det möjligt för jordbruket och civilisationen att växa fram under de senaste cirka 10 000 åren.

Extremt väder

Martin Hedberg
Bokförlaget Max Ström

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor