Lurad att bli trött

Publicerad

Genom att mixtra med en vanlig termometer går det att höja prestationsförmågan hos elitcyklister. Det framgår av en studie där cyklister skulle trampa på motionscyklar i en värmekammare, och där temperaturen visades på en riggad termometer. När cyklisterna trodde att det var fem grader svalare än det verkligen var, 26 grader Celsius i stället för 31, höjdes deras prestationsförmåga med i genomsnitt 4 procent jämfört med när termometern visade rätt temperatur. I andra försök har forskare skrämt försökspersoner med höga knallar, vilket frigjort oanade krafter trots att personerna först sade sig vara helt utmattade.

Det här är bara två av en stor mängd intressanta exempel som författaren Alex Hutchinson tar upp när han visar hur vår hjärna brottas med ett myller av fysiologiska och psykologiska parametrar för att räkna ut hur trötta vi ska känna oss. Det är fascinerande läsning om hur hjärnan väger behov mot kostnad och drar en gräns med god marginal till det allra värsta – att orken tar slut på riktigt. Och hur elitidrottare tänjer den gränsen.

Boken har nyligen kommit ut på svenska. Tyvärr är översättningen så dålig att jag rekommenderar den engelska utgåvan (Endure: Mind, body and the curiously elastic limits of human performance).

Uthållighet – de tänjbara gränserna för din fysiska förmåga

Alex Hutchinson
Natur & Kultur

Publicerad

Medicin & hälsa

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor