Katter vet vad de heter

En katt kan urskilja sitt namn i en serie av likartade ord. Att den inte kommer när man ropar namnet beror på att den inte vill.

Publicerad

Ropar du på mig?
Bild: istock

De flesta kattägare måste vänja sig vid att med jämna mellanrum bli ignorerade av sitt älskade husdjur. En tröstande tanke skulle kunna vara att katten, till skillnad från hunden, inte kopplar samman sitt jag med det namn vi valt åt den. Men det är fel. Det visar en studie utförd av japanska forskare, publicerad i Scientific reports.

I studien fick katter lyssna på inspelningar med fem ord som hade liknande uttal och längd som deras eget namn, som var det sista ordet i serien. Rösten på bandet tillhörde kattens ägare, som sa orden med 15 sekunders mellanrum. Tanken var att katten skulle hinna vänja sig vid inspelningen, den skulle bli habituerad. Om katten kunde avgöra vilket ord som var dess namn borde den ändå reagera när den hörde det, exempelvis genom att röra på öronen eller huvudet. Katterna filmades så att deras reaktioner kunde detaljstuderas.

Försöket visar tydligt att katterna känner igen sina namn. De reagerade kraftigast på det första ordet i serien, sedan avtog reaktionerna i takt med att de habituerades – tills det att deras namn nämndes på inspelningen, då reagerade de igen.

Forskarna provade också att låta främmande personer säga orden på inspelningarna. Det påverkade dock inte resultaten – katterna reagerade ändå när de hörde sina namn.

Katternas goda förmåga att känna igen ord skulle kunna användas till att förbättra deras liv, menar forskarna. En tanke är att försöka lära dem namnen på vissa farliga saker eller situationer, så att det blir möjligt att varna dem.

Läs mer om kommunikation mellan människor och katter, samt mellan andra djurarter i artikeln Ord från art till art (F&F #3/17).

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

10 tidningsnummer om året och dagliga nyheter på fof.se med kunskap baserad på vetenskap.

Beställ idag
Publicerad

Miljö & klimat

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor