Skrämmande teknik – nyckeln till klimatet

Publicerad

Det finns en teknik som kan vara avgörande för att rädda klimatet. Sverige har använt den för att få ner koldioxidutsläppen från elproduktionen till nära noll, likaså Frankrike, och den kanadensiska provinsen Ontario. Förutom att vara i stort sett koldioxidfri smutsar den inte ner luften, och jämfört med kolkraft är mängden avfall minimalt.

Det handlar om kärnkraft. I boken Klimatnyckeln lyfter statsvetaren Joshua Goldstein och energiexperten Staffan Qvist fram kärnkraftens roll för att vända utsläppskurvan. Sol, vind och effektiviseringar är bra, men det räcker inte för att mätta den ökande hungern efter energi i länder som Kina och Indien, skriver författarna. De efterlyser en nykter debatt som inte präglas av ”gamla rädslor och föråldrade föreställningar” om kärnkraftens framtida roll i energisystemet.

Kärnkraftsmotståndare har säkert invändningar, som att författarna inte tar upp uranbrytning. Men vilken sida du än står på så rekommenderar jag boken åt alla som söker en fördjupad och nyanserad bild av de väldiga utmaningar som världen står inför på energiområdet.

Klimatnyckeln

Joshua Goldstein och Staffan Qvist
Volante

Publicerad

Miljö & klimat

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor