Bäst i världen på att vara död

Publicerad

Den amerikanska bloggaren Heather Armstrong är en framgångsrik influencer, vilket betyder att hon bloggar om sitt liv på ett sätt som ger många följare och därmed intäkter från annonsörer. Från början låg fokus på dråpliga historier om föräldraskapets vedermödor. Nu skriver hon om depressioner.

Efter en 18 månader lång kamp mot en svår depression bestämde sig Heather Armstrong för att delta i ett experiment. Som en av tio försökspersoner fick hon injektioner med det mjölkvita narkosmedlet propofol vid tio tillfällen. Förhoppningen var att det skulle häva depressionen.

Heather Armstrong skriver att hon dog tio gånger. Det är förstås en överdrift. Hon vaknade varje gång, och efter den femte injektionen hände något. Tillvarons färger kom tillbaka. Det behövs mer forskning för att ta reda på om behandlingen är effektiv, men Heather Armstrong har i alla fall kommit ur sin depression.

Hon skriver rappt. Under många år fyllde hon sin blogg med historier om bilsemestrar med åksjuka barn och annat med hög igenkänningsfaktor. Nu använder hon sin begåvning åt något som är viktigt på riktigt: psykisk ohälsa. Och även en hårdkokt läsare kan fälla en glädjetår när berättelsen om den svåra tiden tar slut och ger plats åt tacksamhet över att få leva.

The Valedictorian of Being Dead: The True Story of Dying Ten Times to Live

Heather B. Armstrong
Gallery Books

Publicerad

Medicin & hälsa

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor