Lär känna träden

Publicerad

Träd har alltid en historia att berätta och ofta är den tätt sammanflätad med människans. I Jorden runt på 80 träd beskriver Jonathan Drori med en blandning av växtvetenskap, botanik och naturhistoria 80 träd från världens alla hörn – och den roll de har spelat och ännu spelar i människors liv.

Det här är en bok för alla som vill bli lite mer allmänbildade och tycker om att lära sig små bitar om många saker. Perfekt läsning för de korta stunderna eftersom varje träd beskrivs på ett uppslag. Jonathan Drori bjuder på intressanta fakta och berättelser om trädens sätt att växa och fortplanta sig och hur de påverkas och påverkar sin omgivning. Fikonträdens fortplantning är spännande och mangroveträdens växtsätt är helt avgörande för oändligt många djur och växter, men starkt hotade av mänsklig aktivitet. Författaren berättar också om hur människan har använt sig av träden – Venedig skulle inte ha funnits utan klibbalen, och upasträdets giftiga växtsaft gjorde Indonesiens befolkning till mer framgångsrika pilbågsjägare. Berättelserna om träden blir dessutom en historia om mänsklighetens härjningar. Många träd växer i dag på platser långt från de ställen där de en gång uppstod; kinaträdet som ursprungligen kommer från Peru odlas sedan 1800-talet framför allt i Asien, eftersom kolonisatörerna var helt beroende av dess bark som gav kinin. Boken är vackert och informativt illustrerad av Lucille Clerc, en av Frankrikes främsta illustratörer.

Jorden runt på 80 träd

Jonathan Drori
Bokförlaget Max Ström

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor