Spana in prästkrage och syren i Försommarkollen

Flera av våra vanliga sommarblommor slår ut betydligt tidigare än för 150 år sedan. Under världsmiljödagen och nationaldagen uppmanas privatpersoner att hjälpa forskare och rapportera hur långt sommaren kommit där de bor.

Publicerad
prästkragar mot blå himmel

Prästkrage slår ut tidigare än för 150 år sedan. Detsamma gäller hägg, syren och rönn. Det konstaterar forskare efter första upplagan av Försommarkollen som genomfördes förra året.
Bild: Getty images

I slutet på 1800-talet kunde rönnens vita blommor bara skymtas på några enstaka riktigt varma platser i landet på nationaldagen. Nästan 150 år senare har rönnen redan blommat över i stora delar av både Götaland och Svealand. Även hägg, syren och prästkrage slår ut tidigare än förr.

Det konstaterar Ola Langvall som är forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet. Han är också engagerad i medborgarforskningsprojekten Vårkollen och Försommarkollen där privatpersoner rapporterar in blomningstider som sedan jämförs mot historiska data.

Ola Langvall är forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet.
Bild: Lasse Arvidson

– På så sätt kan vi dra slutsatser om hur klimatförändringarna påverkat blomningstiderna för några av våra vanligaste blommor. Vi kan också se att våren och försommaren anländer allt tidigare, säger Ola Langvall.

Skillnader mellan åren

Vårkollen har funnits sedan 2015. Försommarkollen lanserades i fjol och snart är det dags igen. På världsmiljödagen den 5 juni och nationaldagen den 6 juni uppmanas allmänheten rapportera förekomst av hägg, rönn, syren, prästkrage, liljekonvalj och liten blåklocka.

Den enda blomman som inte ingår i det historiska datasetet är liten blåklocka. Det går alltså inte att se om den blommar tidigare nu jämfört med för 150 år sedan.

– Men vi har valt att ta med den ändå, eftersom den utsetts till nationalblomma och blommar förhållandevis sent. Om vi har ett år med en väldigt varm försommar kan klimatförändringarna slå igenom och liten blåklocka kan blomma redan till nationaldagen. Vi vill gärna ha med en sådan art så att vi får en tydlig indikator på skillnader mellan åren, säger Ola Langvall.

Kan bli uppföljning till hösten

Skogsbrukare, jordbrukare, biodlare och pollenallergiker är några exempel på grupper som är direkt beroende av samspelet i och med naturen.

Nu när ni har etablerat både Vårkollen och Försommarkollen, blir det också en Sensommarkollen?

– Nej, men vi har faktiskt diskuterat om det går att göra en höstkoll. Då skulle det handla om att kartlägga höstfärgerna på lövträden, men vi har inte mäktat med det ännu. Samtidigt kan vi konstatera att de stora effekterna av klimatförändringen är att våren kommer allt tidigare och att växtsäsongen blir längre. Skillnaden är inte lika tydlig på hösten. Lövfärgningen styrs av mängden ljus snarare än temperatur, säger Ola Langvall.

Så deltar du i Försommarkollen

Försommarkollen omfattar sex vårtecken. Du rapporterar om respektive art blommar, om den inte har börjat blomma än, om den är överblommad eller om den inte går att observera.

Dessa blommor ingår:
* Liten blåklocka
* Liljekonvalj
* Prästkrage
* Hägg
* Rönn
* Syren

Läs mer och fyll i din rapport 5–6 juni på Försommarkollens hemsida.

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

10 tidningsnummer om året och dagliga nyheter på fof.se med kunskap baserad på vetenskap.

Beställ idag
Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor