Naturgodis – här är de vilda växterna du kan äta

Publicerad

De spädaste bladen är mest eftertraktade att göra nässelsoppa på, men det går att plocka bladen hela sommaren och en bit in på hösten.
Bild: Getty images

Det finns över 30 000 ätbara växter i världen. Av dessa äter människan bara cirka 150. Sedan vi lämnade livet som jägare och samlare har kunskapen att leva av naturen i många fall gått förlorad.

F&F listar ätbara växter som förtjänar revansch.

Bild: Getty images

Gröna blad

En hel del vilda växter går utmärkt att äta råa i sallader. Maskrosblad (Taraxacum) påminner om rucola i smaken. Smultronblad (Fragaria vesca) kan torkas som te. Löktrav (Alliaria petiolata) smakar som en korsning mellan vitlök, gul lök och senap. Tänk på att inte plocka nära trafikerade vägar. Respektera också allemansrätten.

Bild: Getty images

Havets skafferi

Tång förknippas ofta med något slemmigt som vi helst undviker att trassla in oss i när vi badar, men i många andra länder har tången en självklar plats på tallrikarna. Längs den svenska västkusten går det faktiskt utmärkt att plocka fingertång (Laminaria digitata) att koka misosoppa på. Här finns också sockertång, rörhinna och blåstång att steka, torka, fritera eller äta rå. Använd alltid sax eller kniv när du skördar vattenväxter, om tången rycks upp med roten skadas bestånden.

Bild: Getty images

Färgstarka blommor

Det finns massor av ätbara blommor att kandera eller använda som dekoration på tårtor och smörgåsar. Bland de mer kända finns ros, blåklint, pensé, kamomill och lavendel. Av syrénblomman (Syringa vulgaris) går det att göra både saft och marmelad.

Bild: Getty images

Vilda kulturväxtsläktingar

Många vilda arter är nära besläktade med våra odlade grödor. Kulturväxtsläktingarna finns i allt från dikeskanter till skogar och på stränder. Bestånden kan vara känsliga. Strandkål (Crambe maritima) är till exempel fridlyst i delar av landet. Vild kummin (Carum carvi) växer dock ymnigt på många håll och passar utmärkt som sprit- eller brödkrydda.

Bild: Getty images

Mat som medicin?

Vilda växter har länge använts som huskurer. Än i dag innehåller moderna mediciner en rad kemiska substanser från växtvärlden. Brännässlor (Urtica dioica) lämpar sig utmärkt för en nässelsoppa och användes förr mot åkommor som diarré och eksem. Älggräs (Filipendula ulmaria) innehåller salicylsyra som är smärtlindrande.

Blanda inte ihop ätbara växter med giftiga förväxlingsväxter

Ät aldrig något om du inte är helt säker vilken art det rör sig om. När det gäller tång är det något lättare eftersom det inte finns någon giftig tång i Sverige, men den måste alltid plockas levande och den får aldrig tas från stillastående vatten.

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

10 nummer om året och dagliga nyheter på webben med vetenskapligt grundad kunskap.

Beställ idag
Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor