Förändra världen i din trädgård

Trädgårdar är små regnskogar med ett myller av liv. Genom att bejaka livet kan vi få mer spännande trädgårdar, som dessutom ger oss bra mat, enligt författaren till Den vilda trädgården.

Publicerad

Fem frågor till Dave Goulson, professor i biologi vid det brittiska universitetet i Sussex. Han har gjort sig känd som författare, bland annat med boken Galen i humlor.
Bild: Volante

Biologiprofessor Dave Goulson tittar djupt in i de små världarna omkring oss, men blickar också vidare, ut i världen. Handfasta tips om att göra laguner för blomflugor och plantera sallat mellan potatisraderna blandas med skarpa granskningar av bluffande trädgårdsfirmor och tung kritik av dagens livsmedelsförsörjning.

1 | Vilka reaktioner har boken fått sedan den kom ut i Storbritannien?

− Mycket positiva, faktiskt, bättre än mina tidigare böcker. Jag tror att den kom rätt i tiden. Intresset växer för den hotade mångfalden och här blir det konkret – folk kan göra sina trädgårdar till naturreservat i miniatyr. Nu i tider av social distansering har människor dessutom tid att både läsa och påta i trädgården.

2 | Du skriver att din pappa betalar ett trädgårdsföretag för att komma och ta hand om trädgården med bekämpningsmedel och konstgödsel en gång i månaden. Har ni fortfarande en god relation?

− Min pappa har läst alla mina böcker men jag är inte säker på att han uppskattar dem helt och hållet. Han skämtar om det, men han ändrar sig inte. Det är svårt att få folk att ändra sig.

3 | Gillar han din trädgård?

− Ja, han säger att han gör det, kanske för att vara artig. Kanske tycker han att det är en röra, med högt gräs och fullt av blommor och träd. Många blir nervösa om gräset kommer upp några centimeter. Min granne skaffade nyss plastgräsmatta för att slippa klippa den. Det är ganska populärt här, man kan till och med få dem randiga som om de var nyklippta.

4 | Spelar det någon roll att vi bygger bihotell och skapar små ängar i trädgården när åkrarna runt omkring sprutas med insektsgifter?

− Trädgårdar täcker en ganska stor yta sammanlagt. I Storbritannien täcker de en större yta än alla naturreservat tillsammans. Och om du dessutom kan övertala lokala myndigheter att ta hand om gemensamma grönytor på ett naturvänligt sätt, så skapas stora gröna nätverk med massor av liv.

Och visst är det så att om de stora ytorna är insektsfientliga så kan vi inte vända hela trenden i trädgårdarna. Men vi kan göra ganska mycket. Man kan odla stora mängder mat och gynna biologisk mångfald samtidigt. Jag skördar omkring 500 kilo frukt och grönsaker på mina 160 kvadratmeter trädgård varje år. Det är betydligt mer yteffektivt än kommersiellt jordbruk.

– Vi behöver ifrågasätta hela systemet. Vi betalar ut massor av bidrag till storskaligt jordbruk som är ineffektivt, förstör våra jordar och som inte ens ger oss särskilt hälsosam mat.

5 | Du skriver om missförståndet att vi måste sätta upp bikupor i städerna för att rädda bina. Hur kan det ha blivit så välspritt?

− Det visar att många helt har missförstått bi-krisen. Det är som om man skulle vara bekymrad över att vilda fåglar minskar och lösa det med att börja odla kycklingar. Många tror att det bara finns en art av bin, och om det vore så hade det varit logiskt att skaffa fler tambin. Men bi-krisen handlar om hundratals arter av vilda bin som inte får nog med mat när blommorna försvinner ur landskapet. Om vi då sätter ut massor av bikupor blir matbristen för vildbin ännu värre.

Den vilda trädgården. Det rika livet i en lagom tuktad täppa

Dave Goulson
Volante

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

10 tidningsnummer om året och dagliga nyheter på fof.se med kunskap baserad på vetenskap.

Beställ idag
Publicerad

Miljö & klimat

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor