Gentester ställer stora frågor om vilka vi är

Publicerad

Länge var datorer en angelägenhet för ingenjörer på universitet och stora företag. Sedan blev de tillgängliga för vanligt folk – och förändrade världen.

En liknande utveckling pågår när det gäller teknik för att avläsa arvsmassa. Hittills har omkring 30 miljoner människor runt om i världen köpt ett kommersiellt dna-test, främst för att komma vidare i sin släktforskning eller för att få kunskap om gener som påverkar hälsan.

Testerna har fått oanade följder, bland annat som verktyg för poliser på jakt efter mördare. Den amerikanska journalisten Libby Copeland visar också att de ställer djupa frågor, som vilka vi är, vad som definierar en familj och vad det innebär att tillhöra en etnisk grupp.

Boken börjar med Alice, en kvinna som får minst sagt oväntade insikter om sin närmaste familj. Med utgångspunkt i hennes fall visar författaren hur tekniken fungerar och hur den samspelar med ekonomi, kultur, juridik och mycket annat.

Libby Copeland har skrivit en gripande bok om ett angeläget ämne. Gentesterna är här för att stanna. På gott och ont kommer de att bli allt viktigare i vårt ständiga sökande efter en plats i tillvaron, efter en identitet baserad på grupper och berättelser som ger oss känslan av att höra till.

The Lost Family How DNA testing is upending who we are

Libby Copeland
Abrams

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor