Kan kaveldunets cigarrer explodera?

Min farmor hade torkad kaveldun i en kruka. Den fick man inte fingra på, för då kunde de cigarrliknande blomställningarna explodera! Nu undrar jag: Stämmer det? Varför skulle en växt i den blåsiga strandkanten behöva utveckla ett så drastiskt sätt att sprida sina frön?

/Carl-Johan

Publicerad

När det är torrt spricker kaveldunets cigarrer så att fröna kan spridas med vinden. Varje cigarr eller kolv kan innehålla flera hundratusen pyttesmå frön.
Bild: Nick Upton / NPL

Det finns växter som har utvecklat explosiva sätt att sprida sina frön. Spänningar i den mognande frukten gör att fröna till slut sprätter iväg. Exempel är springkorn, harsyra och skatnäva. Kaveldunens frön är däremot vindspridda. Att dess cigarrer spricker upp i torka är mer ett sätt att tajma vindspridningen till ett gynnsamt väder än för att ge fröna en explosiv skjuts.

Varje cigarr eller kolv kan innehålla flera hundratusen pyttesmå frön, vilka bildas i lika många pyttesmå honblommor under sommaren. Hanblommorna sitter i en egen kolv ovanför och sprider sitt pollen med vinden. För att undvika självbefruktning släpper hanblommorna inte sitt pollen förrän några dagar efter att honblommorna på samma planta börjat blomma.

När honblommorna blivit pollinerade och fröna börjar mogna sväller blomställningarna upp till tjocka cigarrer. Det som varit blomman är uppsvällt i fuktigt väder och gör att cigarrerna håller sig fasta, men vid torka krymper de och krullar sig. Då spricker ofta cigarren upp och fröna sprids med vinden. Det är en fördel eftersom fröna kan spridas längre i torrt väder än i blött och fuktigt.

Inomhus är det ofta betydligt torrare luft än ute, så där går det fortare för cigarrerna att spricka upp – och då kan det bli väldigt många frön att städa upp! Det stämmer alltså att man ska se upp med kaveldun inomhus.

/Didrik Vanhoenacker, jourhavande biolog, Naturhistoriska riksmuseet

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

10 tidningsnummer om året och dagliga nyheter på fof.se med kunskap baserad på vetenskap.

Beställ idag
Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor