När prylarna blir för smarta

Publicerad

Att en pryl blir ”smart” brukar betyda att den förses med sensorer och trådlös kommunikation så att den kan samla in och skicka data. I bästa fall gör det att livet blir lite enklare, genom att kylen håller reda på vad som behöver handlas, och tandborsten talar om när tänderna är rena. I värsta fall – och om detta handlar boken Too Smart – leder all smarthet till ett dystopiskt övervakningssamhälle, där allt i våra liv mäts och övervakas utan att vi kan kontrollera hur data används. Författaren Jathan Sadowski, forskare vid Monash university i Melbourne, Australien, radar upp exempel på den ”digitala kapitalismens” baksidor. Data från kylen hamnar hos försäkringsbolaget som kan straffa dåliga matvanor. Vem som får lån och vem som kan hyra en bil bestäms av algoritmer, som även kan stänga av bilen på distans om räkningen inte betalas. Vill vi verkligen ha en värld fylld av sensorer, kameror och AI som följer varje steg vi tar, frågar sig Sadowski. Det kan verka ofarligt nu. Men behöver inte vara så i framtiden.

Too Smart

Jathan Sadowski
MIT Press

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor