Fler gratis forskningsartiklar

Vetenskapsåret 2021: Trots att forskning ofta betalas med allmänna medel är resultaten inte fritt tillgängliga. De flesta forskningsartiklar är låsta bakom dyra betalväggar hos förlagen som ger ut vetenskapliga tidskrifter. Det vill initiativet Plan S ändra på.

Publicerad

Från och med i år ska fler forskningsartiklar bli fritt tillgängliga på nätet.
Bild: Getty images

Trots att forskning ofta betalas med allmänna medel är resultaten inte fritt tillgängliga. De flesta forskningsartiklar är låsta bakom dyra betalväggar hos förlagen som ger ut vetenskapliga tidskrifter. Det vill initiativet Plan S ändra på. Från och med 2021 kräver de forskningsfinansiärer som anslutit sig till planen att den forskning de betalar för ska göras fritt tillgänglig direkt vid publiceringen.

– Det är en viktig milstolpe i arbetet mot öppen tillgång av vetenskapliga artiklar, säger Tommy Dahlén, analytiker på Forskningsrådet för hälsa, arbetsliv och välfärd, Forte.

Draghjälp av pandemin

I Sverige har Forte tillsammans med Formas, som finansierar forskning inom hållbar utveckling, och innovationsmyndigheten Vinnova anslutit sig till Plan S.

Frågan om öppenhet inom forskning har diskuterats länge. Ett av syftena med Plan S är att sätta press på de stora tidskriftsförlagen att möjliggöra fri publicering. Coronapandemin har enligt Tommy Dahlén gett draghjälp i arbetet.

– Pandemin har ökat medvetenheten om hur viktigt det är att kunna dela sina forskningsresultat med alla. I slutänden är det en viktig demokratifråga, säger han.

Forskning & Framsteg som ljud!

Här kan du höra inlästa versioner av våra reportage.

Lyssna!

Mer att vänta av 2021

Januari: Plan S innebär att fler vetenskapliga artiklar blir fritt tillgängliga.

Februari: Marssonden Perseverance landar på Mars. Med sig har den en helikopter som ska hjälpa till att spana efter liv på den röda planeten.

Maj: Kinesiska Marsbilen Tianwen-1 beräknas landa.

Maj: Världens största partikelaccelerator Large Hadron Collider återstartas vid CERN efter att ha varit avstängd för underhåll och uppgraderingar sedan i december 2018.

Juni: Under första halvåret premiärtestas den första delen av den totalt 600 meter långa acceleratorn vid ESS i Lund.

Juli: Uppskjutning av den rymdsond som ska krocka med en asteroidmåne för att få den ur kurs i det Nasa-ledda projektet Double Asteroid Redirection Test, DART.

Juli: Invigning av det uppskjutna OS i Tokyo som har fokus på vätgas. Bland annat ska den olympiska facklan för första gången brinna med vätgas.

Oktober: Uppskjutning av The James Webb Space Telescope, världens hittills mest avancerade rymdteleskop som ersätter trotjänaren Hubble.

Oktober: 2021 års Nobelpris tillkännages.

November: Ett år försenat på grund av corona hålls FN:s klimatmöte i Glasgow.

November: Planerad uppskjutning av Artemis 1, ett viktigt steg i Artemisprogrammet, som siktar på bemannade färder till månen och Mars.

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Kunskap baserad på vetenskap

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

Inlogg på fof.se • Tidning • Arkiv med tidigare nummer

Beställ i dag!
Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor