Pandemin ger skjuts åt robotar

Publicerad
Danska forskare har utvecklat en robot som kan utföra corona-tester.
Bild: Syddanskt universitet

Coronapandemin har orsakat störningar i företagens globala leveranskedjor. Följden blir att produktion som tidigare flyttat till lågkostnadsländer tas hem igen.

– Samtidigt blir tillverkningen mer automatiserad, vilket betyder fler robotar i industrin, säger Christian Smith, robotforskare vid Kungliga tekniska högskolan.

Lång tid att programmera om robotarna

Under pandemin görs även försök att låta robotar ta över jobb i sjukvården. Danska forskare har till exempel utvecklat en automatisk provtagningsrobot för coronatester. Men att automatisera sjukvården är en tuff uppgift, enligt Christian Smith.

– Arbetsuppgifterna är så varierade att det inte lönar sig. Det tar för lång tid att programmera om robotarna, säger han.

I sin egen forskning utvecklar Christian Smith metoder för att göra programmeringen både enklare och snabbare. Ett sätt är att visa roboten på ett ungefär hur den ska lösa en uppgift. Detaljprogrammeringen görs sedan med hjälp av AI.

Under de närmaste åren kommer vi att se hur antalet robotar fortsätter att öka och sprida sig till fler branscher, enligt Christian Smith.

– Vi forskar bland annat på hur vi kan få robotar att hantera textilier och kläder som böjer och töjer sig.

Välkommen till

Hjärndagen

Välkommen till en spännande heldag med föreläsningar om den senaste hjärnforskningen. Fredag 11 november kl 9–16. Oscarsteatern, Stockholm.

Läs mer och boka!

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

10 nummer om året och dagliga nyheter på webben med vetenskapligt grundad kunskap.

Beställ idag
Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor