Går det att undvika ”håll” vid löpning?

Min son Björn och jag löp tränar tillsammans ett par gånger i veckan. Vi undrar vad håll egentligen är, vad man kan göra för att undvika det och varför en del personer får håll lättare än andra?
/Katarina Lundin

Publicerad

Ett av råden för att slippa ”håll” under löpturen är att inte äta stora mängder under minst två timmar innan.
Image: Getty images

Svar av Michail Tonkonogi, professor i medicinsk vetenskap, Högskolan Dalarna

Håll kan beskrivas som en akut, övergående smärta i magen som utlöses av fysisk aktivitet. Det drabbar många, särskilt vid aktiviteter med upp repade överkroppsrörelser där överkroppen är sträckt. Cirka 70 procent av löpare uppger att de har upplevt håll under det senaste året och i ett enskilt tävlings- eller motionslopp upplever ungefär en av fem deltagare håll.

Det finns flera olika teorier om varför håll uppstår – bland annat att det skulle bero på syrebrist i diafragman, förändrat blodflöde i inre organ i bukhålan, såsom lever eller mjälte, påfrestningar på de bindvävsstrukturer som fäster inre organ i bukhålan vid diafragman eller påfrestningar på bukhinnan. Forskarna är alltså inte överens om detta än.

Det är inte heller klarlagt varför vissa individer drabbas mer än andra. Det finns en del belägg för att unga personer drabbas i större utsträckning. Man har också observerat att personer med mer uttalade kurvor i ryggraden tycks ha högre risk att drabbas. Vidare finns det tecken på att konsumtion av så kallade hypertoniska drycker, det vill säga energidrycker, juicer eller liknande relativt koncentrerade drycker, kan öka risken för håll.

Vanliga rekommendationer för att slippa håll är att inte äta stora mängder eller dricka hypertoniska drycker minst två timmar före aktivitet, att förbättra kroppshållningen, särskilt i bröst-ryggregionen, att stärka bålmuskulaturen för att förbättra stödet för de inre organen, eller att använda ett brett, stödjande bälte. Men precis som när det gäller orsakerna bakom håll är dessa åtgärder ofull ständigt beforskade och till stor del baserade på anekdotiska belägg.

Publicerad

Medicin & hälsa

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor