Nu väger våra saker mer än allt levande

I år, 2020, beräknas den sammanlagda vikten av alla fasta konstruktioner – infrastrukturer – överstiga vikten av allt liv på vår planet. Är detta det yttersta beviset för att den nuvarande geologiska tidsperioden Holocen går mot sitt slut och att människans tidsålder, Antropocen, tar vid?

Publicerad
Gungbrädan väger över – åt fel håll. Den så kallade antropogena massan är numera större än den totala biomassan på planeten.  
Bild: Itai Raveh

Den totala vikten av all infrastruktur på jorden – den så kallade antropogena massan – är nu uppe i 1,1 teraton (1012 ton). Vid början av 1900-talet var den antropogena massan 35 gigaton (0,035 teraton) vilket motsvarar endast 3 procent av vikten av alla levande organismer, den totala biomassan på vår jord. Men sedan dess har den antropogena massan fördubblats ungefär vart 20:e år, medan den totala biomassan har minskat – den har halverats sedan människan började med jordbruk. I år (± 6 år) beräknas alltså den antropogena massan bli större än den totala biomassan på jorden.

Lagt samman allt byggmaterial

Dessa oroande rön kommer från ett forskarteam vid Weizmann institute of science i Israel. De har beräknat den antropogena massan med hjälp av vikten på de byggmaterial (betong, asfalt, byggstenar, grus, glas och stål) som ingår i världens alla infrastrukturer, exempelvis alla vägar och all bebyggelse. Beräkningarna av den totala biomassan på jorden kommer från en tidigare studie utförd av samma forskargrupp.

– Vi tyckte att det skulle vara intressant att jämföra den totala biomassan med den människotillverkade massan och försöka se när brytpunkten för dessa två massor infaller. Att detta sker just nu blev en stor överraskning, berättar Emily Elhacham, forskarassistent vid Weizmann institute of science och huvudansvarig för den nya studien, som har publicerats i Nature.

Beräkningarna är baserade på biomassans torrvikt (vattnet som finns i de levande organismerna är alltså inte medräknat). Om man använder våtvikten i beräkningarna förskjuts brytpunkten ungefär 20 år framåt i tiden

Forskare: ”Vi måste ta vårt ansvar”

Den antropogena massan växer med 30 gigaton varje år. Det innebär att vikten av alla nya föremål som produceras under en vecka, motsvarar vikten av jordens hela befolkning. Om den här utvecklingen fortsätter kommer den antropogena massan bli ungefär tre gånger större än den totala biomassan (räknat i torrvikt) år 2040 (Infografik här).

– Den här studien erbjuder både kvantitativa och symboliska beskrivningar av antropocen. Den pågående ackumuleringen av mänskliga artefakter visar tydligt att det är lönlöst att försöka dölja vårt enorma inflytande över naturen, vi måste ta vårt ansvar, menar Emily Elhacham.

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

10 tidningsnummer om året och dagliga nyheter på fof.se med kunskap baserad på vetenskap.

Beställ idag
Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor