Hemmalag dominerar – trots tomma läktare

Under pandemin har fotbollsfans fått heja på sina favoritlag framför skärmar i stället för på läktarna. Ändå har hemmalagen behållit sitt övertag och vunnit fler matcher. Det visar forskning från Tyskland.

Text Oskar Alex
Publicerad
Pandemin skapade unika förutsättningar för att studera proffsfotboll inför tomma läktare. Det var givet att genomföra studien, enligt forskarna.
Bild: Getty images

Det lag som spelar på hemmaplan vinner oftare än motståndarlaget, ett fenomen som är väletablerat inom idrottsforskningen. Mer oklart är däremot hur övertaget kan förklaras. Nu har tyska forskare detaljstuderat publikens roll genom att jämföra matcher i herrfotboll inför tomma läktare under pandemin med äldre matcher inför publik.

Fabian Wunderlich är en av forskarna bakom studien. Den ingår i hans avhandlingsprojekt om idrottsprognoser vid German Sports University Cologne, Tyskland.

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

– Jag hade aldrig kunnat gå till Bundesligan och bett dem att spela hundratals matcher utan publik, men pandemin har gjort sådan forskning möjlig. Det var därför aldrig på kartan att inte göra studien.

Analyserade 40 000 matcher

Allt som allt ingick tio nationella ligor från Tyskland, Italien, Spanien, Storbritannien, Frankrike och Portugal. Lagen hörde till ländernas två toppdivisioner, och totalt gick forskarna igenom tio säsonger – från 2010 till 2020. Sammanlagt analyserade de drygt 40 000 matcher, varav 1 000 var utan publik.

Data visade att övertaget för hemmalaget kvarstod även när matcher spelades inför tomma läktare. Visserligen försvagades övertaget till viss del, men inte tillräckligt mycket för att nå statistisk signifikans. Det innebär att skillnaden lika gärna kan bero på slumpen.

Fabian Wunderlich, German Sports University Cologne, Tyskland.

Däremot hade avsaknaden av publik andra, signifikanta effekter. Till exempel dömde domaren färre frisparkar och gula/röda kort till hemmalagets fördel, säger Fabian Wunderlich.

– Vi vet från tidigare forskning att domare favoriserar hemmalaget, men i studien ser vi tydligt att effekten försvinner helt utan publik. Det passar väl med teorin bakom favoriseringen, som är att det sociala trycket från åskådarna påverkar domarens omdöme.

Men en mindre partisk domare räckte alltså inte för att slå ut hemmalagets övertag. Hemmalaget behöll till och med sitt övertag, trots att studien visade att de sköt betydligt färre skott inför tomma läktare. Antal skott är annars är en bra indikator på dominansen i en match.

– Det kan vara så att en publik stimulerar hemmalaget att oftare ”chansa” på skott som sällan blir framgångsrika. Skotten kan därför tänkas ha en liten påverkan på det faktiska resultatet, men det är i nuläget bara spekulation.

Kanske aldrig får en entydig förklaring

Forskning visar att många faktorer kan bidra till hemmaövertaget. Därför får fenomenet kanske aldrig en entydig förklaring, säger Fabian Wunderlich.

Det är till exempel känt att hemmalaget gynnas av bekantskapen med idrottsanläggningen. Spelarna kan även få en naturlig hormonreaktion av att försvara ”sitt territorium” och prestera bättre, dessutom kan bortalaget vara trötta efter resan till en annan ort.

– Å andra sidan gjorde vi en kompletterande analys av 6 000 matcher amatörfotboll, där lagen är från samma stad – och såg ett lika starkt övertag för hemmalagen i de matcherna.

Hur kan resultaten från er studie appliceras, mer generellt?

– De ger oss en inblick i människans natur. Det vore faktiskt intressant att undersöka om fenomenet med ”hemmaövertag” även finns inom områden utanför idrottens värld.

I skrivande stund tycks matcherna utan publik dröja sig kvar ett tag till, och planen är att fortsätta forskningen, säger Fabian Wunderlich. Inte minst vill forskarna studera vad som händer när publiken slutligen får återvända till arenorna.

Studien är publicerad i tidskriften PLOS ONE.

Text Oskar Alex
Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor