Hur lång tid tar det för regnet att nå marken?

Ibland kan det falla en liten regnskur och när man tittar upp så är himlen klarblå! Ofta finns det grå moln i närheten. Hur lång tid tar det för regndroppar att träffa jordytan?

/Eva

Publicerad

Bild: Getty images

Svar av Gunilla Svensson, professor i meteorologi, Bolincentret för klimatforskning, Stockholms universitet

Regndroppar som faller på en viss plats kommer naturligtvis ovanifrån, men de har inte nödvändigtvis fallit alldeles rakt ner. Ibland när man ser en regnskur på avstånd kan man se att regnet faller snett. Anledningen är att dropparna följer med vinden och transporteras i sidled en bit på sin väg mot jordytan. Särskilt sommardagar med regnskurar kan sådana iakttagelser göras – annars är regnmoln ofta så stora att man inte ser någon kant.

Hur snabbt regndroppar faller beror på deras storlek: större, tyngre droppar faller snabbare. Det rör sig typiskt om hastigheter på mellan 2 och 10 m/s. Molnbasen en sommardag ligger ofta cirka 1 500 meter över marken, vilket innebär att det tar mellan cirka två och en halv minut till över tolv minuter för en regndroppe att nå marken.

Om regndropparna har en falltid på 10 minuter där det blåser 7 m/s under molnet så hinner de förflyttas drygt fyra kilometer i sidled innan de träffar marken.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor