Jodå, visst kan din hund bli svartsjuk

Forskare på Nya Zeeland har funnit de första säkra bevisen för att våra fyrbenta vänner kan bli svartsjuka.

Publicerad

Hundarna i studien blev märkbart påverkade när matte eller husse intresserade sig för en fejkhund. Om de upplever svartsjuka på samma sätt som människor är dock för tidigt att säga.
Bild: Getty images

Hundar är ett av få djur som tycks kunna uppvisa svartsjuka beteenden. I tidigare studier har det dock gått att förväxla svartsjukan med lek, intresse eller aggression. Det ville Amalia Bastos och hennes forskarkollegor ändra på.

I en ny studie från Auckland university använde forskarna en konstgjord hund i naturlig storlek. En riktig hund tvingades sedan att se på medan husse eller matte klappade tygrivalen. Hundarna blev märkbart påverkade av situationen och drog hårt i kopplen för att försöka nå sina ägare. Hundarna fortsatte också att dra när ägaren och fejkhunden efter en liten stund doldes bakom en barriär. Hundarna verkade alltså kunna föreställa sig vad som försiggick där bakom.

Första bevisen på svartsjuka

– Detta är de första bevisen för att sociala situationer faktiskt kan framkalla svartsjuka hos hundar. Vår studie är också den första som visar att hundar mentalt kan föreställa sig sociala interaktioner som de inte direkt kan se, säger Amalia Bastos, doktorand vid Auckland University.

När ägaren klappade en fleececylinder, som inte liknande en hund, var hundarna betydligt mindre engagerade. Samma sak när tyghunden närvarade i rummet utan att interagera med ägaren. Studien är publicerad i tidskriften Psychological Science och omfattade 18 hundar.

– Jag har själv en golden retriever. Forskningen var faktiskt inspirerad av honom. Som hundägare såg jag att han alltid verkade störd över att jag interagerade med andra hundar, säger hon.

Amalia Bastos.

Hundar och barn

Amalia Bastos konstaterar att djurens känslor och beteenden behöver studeras betydligt mer. Om hundar upplever svartsjuka på samma sätt som människor är också för tidigt att säga. Man behöver till exempel ta reda på om hundarnas hjärnor reagerar på samma sätt som barns hjärnor när deras mammor visar tillgivenhet gentemot andra barn.

– Jag hoppas att andra forskare också kommer att tycka att det här ämnet är intressant och att vår studie är en användbar språngbräda för fler studier.

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

10 tidningsnummer om året och dagliga nyheter på fof.se med kunskap baserad på vetenskap.

Beställ idag
Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor