Platt pasta skruvas när den kokas

För att minska storleken på pastaförpackningar har forskare utvecklat platt pasta som ändrar form när den kokas.

Publicerad

Forskarnas skårade pasta före och efter kokning. 
Bild: Morphing Matter Lab/Carnegie Mellon University

Skruvar, rör, fjärilar och makoroner. Pasta finns i många olika varianter. Men de tredimensionella formerna kräver stora förpackningar som mest innehåller luft. Inspirerade av möbelindustrins platta paket har forskare vid amerikanska Carnegie Mellon University utvecklat ett sätt att få pasta att ändra form när den kokas.

Tricket är att trycka mönster av smala skåror i pastan. Skårorna styr vilken form den färdigkokta pastan får. Förutom att minska mängden förpackningsmaterial kan koktiden kortas.

Samma metod kan användas för att forma även andra material, som silikon. Enligt forskarna, som publicerat resultaten i Science Advances, skulle det även kunna användas för att forma material som används inom biomedicin.

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

10 tidningsnummer om året och dagliga nyheter på fof.se med kunskap baserad på vetenskap.

Beställ idag
Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor