Psykoser splittrar tolvbarnsfamilj

Publicerad

Bild: Privat

Familjen Galvin består av makarna Don och Mimi och deras tolv barn, tio söner och två döttrar födda mellan 1945 och 1965. På ytan är Galvins en katolsk mönsterfamilj. Bakom fasaden råder kaos till följd av att ett efter ett av barnen försvinner in i vanföreställningar. Sammanlagt sex pojkar får diagnosen schizofreni. Flickorna klarar sig.

Huvudfokus ligger på yngsta dottern Mary. Hon pendlar mellan viljan att göra allt för sina sjuka bröder och en längtan efter ett eget liv långt från galenskapen på Hidden Valley Road.

Författaren Robert Kolker ger i Barnen på Hidden Valley Road en klarsynt skildring av familjedramat. Parallellt beskriver han hur vitt skilda teorier om schizofreni avlöser varandra med tiden, och hur familjen Galvin dras in i vetenskapliga studier. Bokens avsnitt om själva vetenskapen är förvånansvärt detaljerade.

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Forskarna vet fortfarande inte vad som orsakar schizofreni, och dagens behandlingar har många brister. Därför känns ett lyckligt slut på familjens berättelse minst sagt avlägset. Men några korta scener släpper åtminstone in en strimma av hopp.

Barnen på Hidden Valley Road

Robert Kolker
Albert Bonniers förlag

Publicerad

Medicin & hälsa

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor