Robot ändrar färg som en kameleont  

En robot med hud som kan ändra färg och mönster för att smälta in i omgivningen har utvecklats vid Seoul National University i Sydkorea.

Publicerad

Likt en kameleont ändrar robotens elektroniska hud färg och mönster efter underlaget.
Bild: Seung Hwan Ko

Robotens konstgjorda kameleonthud styrs elektroniskt och byggs upp av flera lager. Det översta består av ett så kallat termokromt material som ändrar färg med temperaturen. I det här fallet kan roboten anta olika nyanser av grönt, blått och rött.

Under det färgskiftande hudlagret ligger tre lager plastfilm som fått mönster av tunna ledande silvertrådar. Roboten är även försedd med en färgsensor som läser av färgen på underlaget. När färgsensorn upptäcker att omgivningen byter färg skickas signaler till en kontrollenhet som i sin tur styr strömmen genom de tre skikten av ledande silvertråd.  När strömmen slås på ökar temperaturen och roboten skiftar färg. På motsvarande sätt kan temperaturen sänkas genom att strömmen slås av i vissa område på robotkroppen.  

Fördelen med detta nya elektroniska sätt att få en robot att ändra färg är att färgändringen går relativt snabbt. I genomsnitt tar det cirka en halv sekund.

Forskningen har presenterats i tidskriften Nature Communications.

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

10 tidningsnummer om året och dagliga nyheter på fof.se med kunskap baserad på vetenskap.

Beställ idag
Publicerad

Miljö & klimat

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor