Giftfri valla i skidspåret – när tekniken förbättrats

För att få bra glid använder skideliten fortfarande fluor under skidorna. Men denna säsong kan vara den sista – om det kommer ett mätinstrument.

Publicerad

Högfluorerade PFAS-ämnen minskar friktionen mot snön och ger bättre glid. Men partiklarna är svårnedbrytbara och kan vara skadliga för människor och djur.
Image: Gettys images

Högfluorerade ämnen, så kallade PFAS-ämnen, är bra på att stöta bort smuts och vatten och används därför i en mängd produkter. Sedan mitten av 1980-talet används PFAS även i skidvalla för att ge bättre glid i spåren. Störst effekt har de fluorerade ämnena när det är blött och inte så kallt.

Men PFAS-ämnen är svårnedbrytbara och kan vara skadliga för djur och människor. EU vill se ett totalförbud men än så länge finns bara förbud mot vissa PFAS-ämnen.

Förra året förbjöds perfluoroktansyra (PFOA), som används i skidvalla. Inför årets säsong har därför längdlandslagets vallachef Petter Myhlback fått rensa bort alla produkter med PFOA.

– Vi använder fortfarande fluor men bara lagligt fluor, säger han.

Ett totalförbud mot PFAS-ämnen i skidvalla på gång

Det internationella skidförbundet, FIS, vill ha bort alla PFAS-ämnen och har aviserat ett totalförbud. Men förbudet har fått skjutas upp i väntan på ett snabbt och enkelt sätt att mäta om en skida har vallats med fluor.

Förra säsongen testades ett handhållet instrument som har utvecklats av forskare vid tyska Fraunhofer Institute for Mechanics of Materials tillsammans med ett mindre tyskt företag. Det bygger på att fluor absorberar ljus av vissa våglängder. Genom att lysa på skidan ett par sekunder går det att avgöra om det finns fluor eller inte.

Enligt Petter Myhlback fungerade testerna väl. Han välkomnar ett totalförbud för fluor och tillsammans med de andra vallarna har han jobbat hårt det senaste året med att hitta fluorfria alternativ.

– Det finns bra produkter som är nästan likvärdiga så jag är inte stressad av ett förbud.

Testning krävs för att få bort fuskandet

Det nya instrumentet ska fortsätta att testas i vinter, men kan inte skilja på förbjudna och fortfarande tillåtna PFAS-ämnen.

– Det kräver kemisk analys på labb, säger Lisa Skedung, forskare på forskningsinstitutet Rise och projektledare för Popfree som främjar PFAS-fria alternativ.

Ett totalförbud är därför enda vägen att få bort fluor från skidspåren. Och för att stävja fusk krävs testning.

– En robust testmetod behövs för att säkerställa att den som vinner tävlingen har gjort det på ett sportsligt sätt, säger Lisa Skedung.

Förutom att det giftiga, långlivade kemikalier inte skulle spridas i miljön skulle ett förbud också förbättra arbetsmiljön. Vallare som andas in fluorångor kan drabbas av ett influensaliknande tillstånd, så kallad ”fluorfrossa”.

– Många landslag har investerat i vallabussar med bra ventilation men många som vallar har inte de förutsättningarna.

På frågan om hur farligt det är att valla skidor inomhus svarar Lisa Skedung att alla egentligen borde använda ansiktsmask.

– Oavsett om vallan innehåller PFAS eller inte kan det fortfarande bildas partiklar som inte är bra att andas in.

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Kunskap baserad på vetenskap

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

Inlogg på fof.se • Tidning • Arkiv med tidigare nummer

Beställ i dag!
Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor