Hur mycket vatten går det åt för att producera mat?

I en bok jag har (Godmorgon framtid, Bra Böcker 1984) läser jag detta: ”För att producera en enda liter mjölk förbrukar vi i Sverige tre tusen liter vatten. För ett ägg går det åt fyra hundra liter. För ett kilo oxkött – trettio tusen liter vatten. Trettio tusen.” Är detta verkligen möjligt? /Lars Lundqvist

Publicerad

Det går åt 15 000 liter vatten för att producera ett kilo nötkött.
Bild: Getty images

Svar av Jan Lundqvist, senior vetenskaplig rådgivare, Stockholm International Water Institute

Siffrorna i boken som du nämner är förstås inte helt aktuella så här fyra decennier senare, men de beräkningar som forskare gör i dag ger svar i samma storleksordningar. Enligt en vanlig uppskattning går det i vår del av världen i dag åt cirka 1 000 liter vatten för varje liter mjölk.

Själva syftet med beräkningar av hur mycket vatten som krävs för att producera olika livsmedel (eller andra varor, till exempel bomull) är att räkna in hela produktionen av varan och då blir det stora tal. Det behövs till exempel mycket foder för att föda upp mjölkkor från det att de är kalvar – och utan vatten blir det inget foder. Även i andra delar av produktionskedjan, som till exempel i mejeriet, används vatten. Det vatten som korna dricker är en liten del i sammanhanget. Motsvarande gäller förstås för andra livsmedel, till exempel kött. I dag räknar vi med att det går åt i storleksordningen 15 000 liter vatten för att producera ett kilo nötkött.

Beräkningarna baseras på vissa generella antaganden och tar inte hänsyn till variationer som till exempel att olika bönder utnyttjar egen skörd och inköpt foder olika effektivt. I verkligheten kan enskilda producenters vattenförbrukning alltså vara både lägre och högre än skattningarna.

Fråga en forskare

Har du en fråga till en forskare? Mejla fraga@fof.se

I Sverige har vi relativt gott om vatten, och dessutom ett jämförelsevis miljövänligt och effektivt jordbruk, men omkring hälften av vår mat är importerad – något som lätt ses i de dignande diskarna i butikerna, med läckerheter från all världens hörn. Denna import sker delvis från länder där vatten är en större bristvara och kanske även används mindre effektivt. Vi importerar till och med dricksvatten och från länder med mindre vatten­tillgång än vi har. På nätet kan man hitta exempel och förklaringar om beräkningar av vattenåtgång, till exempel hos Världsnaturfonden och i Water Footprint Network.

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

10 tidningsnummer om året och dagliga nyheter på fof.se med kunskap baserad på vetenskap.

Beställ idag
Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor