Stora mängder bröd går till spillo
Varje år går sammanlagt åtta kilo bröd per person till spillo i Sverige. Nu undersöker forskare nya och smarta sätt att hantera brödavfallet.
Matvaror med kort datum säljs ofta till extrapris. När datumet har gått ut slänger butikspersonalen varorna, men för bröd gäller andra förutsättningar.
Bagerierna och grossisterna ser själva till att fylla butikshyllorna med bröd, det är inte butikerna som gör beställningarna. Det finns också ett speciellt återköpsavtal som gör bagerierna ekonomiskt ansvariga för de osålda limporna. I uppdraget ingår att forsla bort gammalt bröd.
Medan annat matsvinn skickas rakt ner i mataffärens sopcontainer, hämtas alltså osålt bröd av leverantören.
Åtta kilo svinn per person
Tidigare studier om matsvinn har i hög grad förlitat sig på stormarknadernas databaser, och just bröd har inte ansetts utgöra något större problem. I statistiken syns dock inte mängden returbröd, eftersom all data hanteras av leverantörerna själva. Att brödsvinn länge varit ett eftersatt livsmedel i forskning om matsvinn är alltså ingen slump. I en doktorsavhandling från Högskolan i Borås har Pedro Brancoli och hans forskarkollegor gjort en omfattande mängdstudie på brödsvinn.
– Vi har konstaterat att stora mängder bröd går till spillo i Sverige. För att vara mer exakt: 80 000 ton per år, eller cirka 8 kilo per person och år. Våra resultat tyder också på att vissa aspekter av det nuvarande systemet för bröddistribution ökar risken för avfall, säger Pedro Brancoli.
Etanol, öl eller djurfoder
Han konstaterar samtidigt att det finns möjligheter med bröddistributionssystemet. När livsmedel blandas i en container är det svårare att hitta specifika användningsområden. Överskottsbrödet, som samlas in separat, kan användas som råvara för framställning av etanol, öl eller djurfoder. På sikt hoppas forskare också att brödet ska kunna användas i kläder eller i kakor och burgare.
– Vissa vägar är mer utvecklade än andra. Att använda bröd som djurfoder är till exempel en mycket gammal praxis. Användningen av osålt bröd som råvara för etanol- och ölproduktion är också mogna teknologier som i dag implementeras i Sverige, säger Pedro Brancoli.
Andra sätt att ta tillvara på överskottsbröd för produktion av mat och material är under utveckling, bland annat vid institutionen för resursutvinning och byggteknik vid Högskolan i Borås. Här forskas om läder och vävda textilmaterial framställda från svampbiomassa som odlats på överskottsbröd. Forskarna experimenterar också med restätande svampar som matas med bröd och som kan användas för att framställa kakor eller burgare.
Prenumerera på Forskning & Framsteg!
10 tidningsnummer om året och dagliga nyheter på fof.se med kunskap baserad på vetenskap.