Därför mår vi bra med hund

Publicerad

Bild: Elisabeth Ohlson

Coronahund har blivit ett begrepp under pandemin. För många har hemjobbet gjort det möjligt att ta hand om en efterlängtad valp. När livet återgår till det normala blir hundlivet kanske inte lika enkelt. Bra då att påminna sig om allt som hunden ger. Förutom motion får hundägare en daglig dos av må bra-hormonet oxytocin. Att titta in i hundens ögon, klappa den mjuka pälsen skänker välbefinnande hos både hund och människa.

Kerstin Uvnäs Moberg har forskat om oxytocinets effekter i mer än 30 år och skrivit flera tidigare böcker. I Hundstund handlar det om hälsovinsterna med att leva med hund som hon beskriver som rena ”oxytocinbomben”.

Och fördelarna är många enligt författaren. Oxytocin gör oss mer sociala men dämpar också rädsla och smärta och sänker stressnivån i kroppen. Äldre som får klappa och leka med en vårdhund får både lägre puls och lägre blodtryck. Studier pekar på att hundägare har lägre risk för att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar.

Men, som Kerstin Uvnäs Moberg också konstaterar, är hunden så klart ingen universalmedicin, och när regnet öser ner kan en hunds bedjande ögon mest kännas jobbiga. Men ändå så svåra att motstå! Till alla som funderat över varför bandet mellan människa och hund är så starkt ger Hundstund en viktig pusselbit.

Debutant

Sergej Lebedev
Nilsson förlag

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

10 tidningsnummer om året och dagliga nyheter på fof.se med kunskap baserad på vetenskap.

Beställ idag
Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor