Är din hund ett geni?

I två år letade forskarna efter hundar med exceptionellt minne. De fann sex border collies som kan memorera namnet på upp till 100 olika leksaker. Nu är de på jakt efter fler begåvningar.

Publicerad

Bild: Getty images

Många hundar kan lära sig ord kopplade till handlingar, exempelvis ”sitt” eller ”ligg”. Att lära sig namn på många föremål har dock visat sig desto svårare. En forskargrupp vid Eötvös loránd university i Ungern letade i två års tid och fann till slut sex hundar runt om i världen som kunde memorera namnet på mellan 28 och 100 olika hundleksaker.

I en ny studie, publicerad i tidskriften Royal society open science, fann forskarna att de sex hundarna utan större problem kunde lära sig namnet på ytterligare tolv nya leksaker under en veckas tid. Leksakerna plockades sedan ner i en låda. När de efter två månader plockades fram igen kom hundarna fortfarande ihåg namnen.

– Än så länge vet vi inte varför de flesta hundar enkelt kan lära sig handlingar, men inte lära sig objektnamn. Intressant nog tyder vissa studier på att spädbarn lär sig substantiv snabbare än verb, säger etologiforskaren Shany Dror, som leder forskningsprojektet.

Forskaren Shany Dror med sin hund Mitos.

Hundar jämförs med matematiker

Hundar är bra modeller för att studera mänskligt beteende eftersom de lever och utvecklas i den mänskliga miljön. Färdigheten att lära sig objektnamn är dock mycket sällsynt. Hundar med denna kapacitet är därför viktiga för forskningen.

– Dessa begåvade hundar har en talang som kan likna den som finns hos matematiker och musiker. Personer som Einstein och Mozart har påverkat vår historia djupt, ändå vet vi väldigt lite om de omständigheter som gjorde det möjligt för dem att utvecklas. Vi hoppas att begåvade hundar kan hjälpa oss att bättre förstå faktorerna bakom talang, säger Shany Dror.

De sex hundarna som ingick i studien klassas alla som särskilt begåvade och har kvalificerat sig till Genius Dog Challenge. Samtliga hundar var border collies. Shany Dror konstaterar att rasen tidigare använts som vallhundar, vilket kan vara en förklaring till att de är lite extra lyhörda.

Söker fler hundar

Forskarna är ständigt på jakt efter fler hundar med unika färdigheter. Det behöver inte vara border collies. Tidigare har forskargruppen exempelvis också studerat en schäfer, en pekingese, en australian shephard och olika blandraser.

– De flesta av våra studier sker online, medan hundarna och deras ägare är hemma. För hunden är det bara ett roligt tillfälle att leka med nya leksaker. Vi uppmuntrar ägare från hela världen att kontakta oss om de tror att deras hund kan namnen på tio olika leksaker, säger Shany Dror.

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

10 tidningsnummer om året och dagliga nyheter på fof.se med kunskap baserad på vetenskap.

Beställ idag
Publicerad

Medicin & hälsa

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor