Verkligheten kan vara en simulering

Publicerad

I den första Matrix-filmen upptäcker huvudpersonen att han lever i en datorsimulerad verklighet. Allt är illusioner. Den australiensiske medvetandefilosofen David Chalmers blev så uppslukad av berättelsen att han skrev uppsatsen The Matrix as metaphysics för kultfilmens webbplats.

Nu har han utvecklat sina tankar om virtuella världar till en hel bok. Den går på tvärs mot själva utgångspunkten i Matrix, alltså att en datorsimulerad värld är på låtsas. Enligt David Chalmers kan en virtuell verklighet fullt ut förtjäna att kallas verklig. Det är bokens centrala budskap. Han menar också att vi aldrig kan försäkra oss om att vi inte lever i en datorsimulering.

En stor del av bokens behållning är att den använder virtuella världar som utgångspunkt för att ta upp klassiska filosofiska frågor, bland annat om guds existens. David Chalmers är ateist men skriver något skämtsamt att begreppet skapare ändå kan ha en innebörd: en galen forskare, en utomjording eller en datakunnig tonåring. En sådan skapare skulle behöva vara bra på att programmera, kanske allvetande – men absolut inte god. Se där, en möjlig förklaring till hur det kan komma sig att vi lever i en värld som innehåller Vladimir Putin.

Reality+

David Chalmers
W.W. Norton

Välkommen till

Hjärndagen

Välkommen till en spännande heldag med föreläsningar om den senaste hjärnforskningen. Fredag 11 november kl 9–16. Oscarsteatern, Stockholm.

Läs mer och boka!

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

10 nummer om året och dagliga nyheter på webben med vetenskapligt grundad kunskap.

Beställ idag
Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor